Hükümetten işsiz gençlere müjde

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2006 yıl sonu raporlarında işsizlik oranının tek rakamlara düşmesini beklediğini ancak buna rağmen işsizlik Türkiye'nin hala en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Başesgioğlu, işsizlikle mücadele için 15-24 yaş arası genç işsizleri istihdam eden işyerlerine teşvik uygulanacağını açıkladı. Sosyal güvenlik reformundan vazgeçmediklerini dile getiren Başesgioğlu, "2007'de siz kafayı mı yediniz, neden seçim yılında reform yapmaya çalışıyorsunuz diye soruyorlar.

Seçim ekonomisi yapmadığımız gibi siyasi popülizm de yapmıyoruz. Sosyal güvenlik reformunun gerekliliğine inanıyoruz" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, Çankaya Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Türkiye'nin Sorunlarını Çözüm Konferansları çerçevesinde Sosyal Güvenlik ve İstihdam konulu oturuma katıldı.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Toplantı Salonu'nda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi tarafındın bir kısmı iptal edildiği için uygulamaya konulamayan Sosyal Güvenlik Reformu ve işsizlik konularında görüşlerini açıkladı. Türkiye'de 1945 yılında modern anlamda sosyal güvenlik kurumlarının kurulmaya başladığını ve Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur olarak vatandaşlara hizmet verdiğini hatırlatan Başesgioğlu, yakın zamanda bu sistemi değiştirerek tek çatı altında toplayacak Sosyal Güvenki Reformu'nu hazırladıklarını ifade etti.

Sosyal güvenliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, 2007 yılında bütçeden sosyal güvenlik için 107 milyar YTL kaynak aktarıldığını ve bunun bütçeden ayrılan en yüksek miktar olduğunu kaydetti. Emekli maaşlarının ödenmesi için 2007 yılında bütçede 50 milyar YTL, sağlık giderleri için 24 milyar YTL ve diğer sosyal hizmetler için 83 milyar YTL kaynak aktarıldığını anlatan Başesgioğlu, "Bu yükü 13 milyon aktif çalışan karşılıyor. Bu adil bir dağılım değil. Türkiye'de şuan 7 milyon 800 bin emekli var. 1 emekliye 1.8 çalışan düşüyor.

Yani bir emeklinin finansmanını 1.8 çalışan karşılıyor. Bu sağlıklı bir yapı değil. Gelişmiş ülkelerde bu 4 çalışan 1 emeklinin finansmanını karşılıyor. Türkiye'de müdahale etmezsek 1 çalışan 1 emeklinin finansmanını ödeyecek duruma düşer. O zaman da sistem tıkanır" diye konuştu. Bu nedenle adil eşit bir sosyal güvenlik sistemi kurmak için Sosyal Güvenlik Reformunu hazırladıklarını anlatan Başesgioğlu, "O nedenle sosyal güvenliği ülkenin güvenliği ile eş değer görüyoruz" dedi.

"ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMESEYDİ BUGÜN HERKES TÜM HASTANELERDEN YARARLANABİLECEKTİ"

1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülerek TBMM'de kanunlaşan reformun en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddelerinin iptal edildiği için yürürlüğe giremediğini dile getiren Başesgioğlu, iptal edilen maddelerle kanunun yürürlüğe girmesinin imkansız olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesinin norm ve standart birliğine uygun olmadığını vurgulayan Başesgioğlu, iptal kararında kamuda çalışan memurlara statü ayrıcalığı getirilmesi yönünde olduğunu hatırlattı.

Başesgioğlu, reform ile tüm vatandaşların statüsüne bakılmaksızın çalıştığı yıl yıla göre emekli edileceğini hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi iptal etmeseydi 1 Ocak tarihi itibariyle tüm vatandaşlarımız devlet hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde rahatlıkla tedavi olabileceklerdi. Yani bu ülkenin başbakanı, bakanı hangi hastanede tedavi oluyorsa aynı hizmeti en ücra köydeki bir çiftçinin oğlu da yararlanacaktı. Türkiye'de bu olursa demokrasi gerçekleşir, insan hakları gerçekleşir, hasta hakları gerçekleşir.

Türkiye'de ne zaman aynı ameliyathanede Başbakan ve herhangi bir vatandaş sırasına göre ameliyat olursa o zaman demokratik ülke olur" şeklinde konuştu. Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun en önemli diğer ayağının ise 18 yaşına kadar tüm çocukların devlet tarafından sağlık ve sosyal güvenceye dahil edilmesi olduğunu kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen sistem ile sosyal güvenlik reformunu nasıl örtüştürülebileceği konusunda istişare ettiklerini anlatan Başesgioğlu, "Türkiye sosyal güvenlik reformu hedefinden vazgeçmemelidir. Mutlaka 6 ay 1 yıl sonra da olma yapılması zorunludur. Yapılmazsa sistem çöker. 10-20 yıl sonra bizden sonraki nesil daha fazla borç faizi ödemekle yükümlü kalır. Bugün Türkiye'nin 23.5 milyar YTL sosyal güvenlik açığı var.

Geçen yıl GSMH'nin yüzde 4.8'ine tekamül eden bu açığı biz 2006 yılında yüzde 4'e düşürdük ama buna rağmen hazine bunu borçlanarak ödedi. GSMH'den sosyal güvenlik sistemine yüzde 12.7 oranında pay ayrılıyor aslında bu yüksek bir oran değil ancak hazine borçlanarak ödediği için kara delik olarak gözüküyor. Bu kara delik değildir sosyal devlet olmanın gereğidir. Kapitalist bir anlayışla gelirle giderleri karşılasın hesabı yapamayız. Dünyanın hiçbir yerinde sosyal hizmetlerde gelirlerin giderleri karşılaması mümkün değildir. Bu nedenle Türkiye sosyal güvenlik reformunu mutlaka gerçekleştirmek zorundadır" şeklinde konuştu.

Sosyal güvenlik reformundan vazgeçmediklerini dile getiren Başesgioğlu, "2007'de sizOılım değil. Türkiye'de kafayı mı yediniz, neden seçim yılında reform yapmaya çalışıyorsunuz diye soruyorlar. Seçim ekonomisi yapmadığımız gibi siyasi popülizm de yapmıyoruz . Sosyal güvenlik reformunun gerekliliğine inanıyoruz" dedi. Başesgioğlu, Türkiye'nin bu reformu 10 yıl sonra çıkarma lüksü olmadığına dikkat çeken Başesgioğlu, o zaman daha radikal ve keskin kararlar alınması zorunluluğunun olacağını hatırlattı. Bakan Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformunu Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği haliyle Meclis'ten 3 gün içinde çıkarabileceklerini ancak bunun temel hedef olan norm ve standart birliğini sağlayamayacağını söyledi.

İLK KEZ İŞSİZLİK ORANI TEK HANELİ RAKAMLARA DÜŞECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, işsizlik ve istihdam ile ilgili gelişmeleri aktararak, Aralık ayında işsizlik oranını yüzde 9.6'ya düştüğünü hatırlattı. 2006 yılı sonu raporlarının henüz açıklanmadığını ancak yüzde 10'un altında olacağının beklendiğini belirten Bakan Başesgioğlu, "Son 5 yılda ilk defa Türkiye'de genel işsizlik oranı tek haneli rakama düşecek" dedi. Tüm bunlara rağmen genç işsizlik oranının Türkiye'de hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, genç işsizlere yönelik bir istihdam paketi hazırladıklarını söyledi. Başesgioğlu, "Paketin tamamlanmasıyla birlikte 15-24 yaş arası genç işsizleri istihdam eden işverenlere teşvik vermeyi düşüyoruz" diye konuştu.

İşsizlikle mücadelenin önemine değinen Başesgioğlu, terörizm ve uyuşturucunun zayıf ülkelerde ortaya çıktığını bu nedenle Türkiye'nin güçlü bir ülke olması gerektiğini söyledi. Devletin de vatandaşlarına eziyet etmeden hizmet etmesi gerektiğini dile getiren Başesgioğlu, vatandaşın devlete güvenmesi için devlet kurumları arasında uyum olması gerektiğini söyledi. Bakan Başesgioğlu'nun konuşmasının ardından Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün, sosyal güvenlik ve istihdama ilişkin çalışma raporlarını sundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber